Watsu

Watsu®

In 1980 ontwikkelde de Amerikaan Harold Dull een bijzondere zwem/drijfmethode: Watsu. Deze methode past de principes en strekkingen toe van de Zen-Shiatsu (Watsu is water-shiatsu), terwijl de deelnemers in water drijven dat dezelfde temperatuur heeft als het lichaam.

Ontspannen

Het is de ideale manier om te ontspannen. Je wordt gedragen, ritmisch bewogen en gemasseerd in warm water. Zachte, geleidelijke draaiingen en rekkingen verlichten de druk op de rug. Stijve, onbuigzame gewrichten veroorzaken druk op de zenuwen en Watsu helpt klachten als gevolg van deze druk voorkomen. Ook de andere spieren en gewrichten in het lichaam worden versoepeld. Watsu heeft effect op alle niveaus: lichamelijk, emotioneel en mentaal.

Afstemming en coördinatie van de bewegingen gebeuren op het ritme van de ademhaling. Water speelt hierbij een grote rol. De een beweegt de ander, maar het water is de grote derde: het draagt en beweegt voortdurend mee en ondersteunt de hele sessie.

Watsu en zwemles

Drie docenten van Zweminstituut Siemons hebben bij Watsu Nederland een cursus gevolgd.
Erik Siemons zelfs meerdere cursussen. Wij delen de visie van Harold Dull en zijn er in geslaagd om Watsu te integreren in onze zwemlessen. Dit houdt in dat bij het leren drijven je op een natuurlijke manier wordt ondersteund waardoor je een veilig gevoel krijgt en je moeiteloos leert ontspannen. Aansluitend aan deze oefening leert men zelfstandig drijven en opstaan.

Ook mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking ervaren de weldaad van Watsu. Het is voor hen heerlijk zich te kunnen ontspannen in het warme water, waarna ze, binnen hun mogelijkheden, de zwembewegingen gaan uitvoeren. Het is voor iedereen een bijzondere ervaring om dit mee te maken.

Geven en nemen

Naast de individuele Watsu-sessie is het mogelijk om in een groep de basisbeginselen
van Watsu door een therapeut aangereikt te krijgen. In een groep ontvangt u niet alleen
Watsu, maar leert u ook om Watsu te geven. Het is namelijk beide even plezierig.
Zweminstituut Siemons geeft ruimte aan gediplomeerde Watsu docenten die in het warme water (32°C) van onze zwembaden in Almere en op Amsterdam IJburg hun Watsu sessies willen aanbieden.

Bent u door dit verhaal enthousiast geworden en wilt u zelf een opleiding gaan volgen?
kijk dan op de website van Watsu Nederland www.watsu.nl.